Kärnområdet i Örbyhus tätortsnära naturskog är en trollskogsliknande kalkbarrskog, vilket är en hotad och skyddsvärd naturtyp. Området är välinventerat, bland annat av Upplandsstiftelsen 2018. Tierps kommun äger marken. Ett 50-tal naturvårdsarter (svampar, växter och fåglar) har hittats, varav ett 20-tal ”rödlistade”, det vill säga hotade i olika grad.
Vi inom Utveckla Örbyhus, Tobo Vendel arbetar aktivt tillsammans med Naturskyddsföreningen för att Kungaskogen ska få ett permanent skydd som naturreservat. Värdet för friluftslivet, folkhälsan och skolpedagogiken är betydande. Kungaskogen är välbesökt av förskola, skola, skogsmulle och allmänheten.
Biologisk mångfald
Granen är det dominerande trädslaget tillsammans med högresta, gamla tallar. Inslaget av lövträd som asp, björk, sälg, klibbal och hassel är stort. Vedlevande insekter är helt beroende av döende ved vilket det finns gott om. Grön aspvedbock, större flatbagge och skulderfläckad barkborre är några arter med fantasieggande namn som trivs här. Torrakor, stubbar, högstubbar, lågor och rotvältor gynnar också vedsvampar, skyddsvärda mossor och lavar.
Kalkgynnade växter som blåsippa och tibast dominerar under våren och följs sen av en rik och varierad flora, till exempel linnéa, brudborste, ormbär, svart trolldruva, stensöta och kärrbräken. Utmärkande för kalkbarrskogar är den rikliga förekomsten av rödlistade marksvampar. I Kungaskogen finns bland annat flattoppad klubbsvamp, violgubbe, taggfingersvamp och koppartaggsvamp. Hasselticka och ullticka är också rödlistade. Bland mossor och lavar kan vi nämna vedtrappmossa, källpraktmossa, dvärgtufs och rostfläck. Under våren och försommaren får vi njuta av många olika fågelarters sång, till exempel rödhake, bofink, mesar, trastar och hackspettar.
Våtmarker
Höjdskillnaden från den södra delen av området, vid väg 292, till den norra delen vid Bruksvägen är endast sex meter. Vattnet rinner från söder till norr. Blöta partier av olika slag höjer områdets värde, till exempel glupar, sumpskogar, alkärr och små våtmarker i sänkor. Kungaskogen behöver alltså inte återvätas. Beroende på vädret under sommarhalvåret kan området vara helt uttorkat eller mycket blött. En bäck rinner från söder till norr och övergår på slutet i ett dike innan utloppet i Tegelsmoraån.
Naturstigen
Vissa partier av Kungaskogen är mycket steniga och bitvis svårframkomliga med stora block. Vi har valt att lägga den cirka 1,5 km långa naturstigen på mer lättillgänglig mark täckt av mjuka mossor. Den nya delen av stigen utgår från grillplatsen och är snitslad för att övergå i en gammal stig på tillbakavägen. Stigen är inte tillgänglighetsanpassad. Både seniorer med stavar, personer med vissa begränsningar av rörelseförmågan samt förskolebarn har deltagit i våra arrangerade vandringar utan problem.
Väl värd ett besök
Naturskog med träd av olika slag och i olika åldrar är numera en bristvara i Sverige. Eftersom Kungaskogen är tätortsnära kan barnen i förskolan och skolan promenera till skogen. Kungaskogen är en tio minuters promenad från järnvägsstationen.
Förutom sumpskogen passerar stigen de flesta naturtyperna. Trollskogskaraktären förstärks av den döende veden och stora block (”jättekast”) täckta med mossor, stensöta och örter.
Undvik att gå i skogen vid stark blåst. Torrakor i olika stadier får stå kvar och falla av sig själv. Det kan dröja åratal, men risken är större vid starka vindar. Stormen Alfrida fällde en hel del relativt friska granar i början av januari 2019.
Här hittar du en karta över naturstig i Kungaskogen – ju fler som går stigen desto mer upptrampad blir den 🙂
I slutet av april 2025 satte volontärer (tack Max och Herman samt Elisabet och Oskar!) upp dessa informationsskyltar om Kungaskogen.