Bakgrund I oktober 2014 träffades föreningar, företag, privatpersoner och en kommunrepresentant i TE:s lokaler i Örbyhus för att diskutera hur ÖTV-området kan utvecklas. Mötet var gnistan som kom ledde till en lokal utvecklingsgrupp, vilket skedde 24 november. Gruppen fick namnet Utveckla Örbyhus Tobo och Vendel, och har till syfte att verka för orternas utveckling genom att 1) att vara en paraplyorganisation för medlemmarna och en sammanhållande länk för alla inom ÖTV-området, 2) vara rådgivande kontaktorgan och remissinstans för myndigheter och organisationer, 3) stimulera/stödja arrangemang inom bygden, 4) stimulera/stödja utveckling av orterna, gärna i projektform.
Flera projekt har redan startats upp, efter ett mingel i december: Projekt Stationsområdet Örbyhus har till syfte att förbättra stationsområdet och har börjat med att bjuda in Trafikverket, kommunen och UL till ett samtal om just det. Projekt Mötesplats Örbyhus har till syfte att skapa en gemensam mötesplats att fyllas av aktiviteter och verksamheter, med lokal som föreningar kan dela, samt lokaler att hyra ut till fester, konferenser mm. Projekt Kulturarv ÖTV har till syfte att undersöka bygdens kulturarv och som mål att digitalisera så mycket som möjligt av bevarade bilder, berättelser mm. Våren 2015 anordnar projektmedlemmarna tillsammans med kommunen berättarkvällar med tema Örbyhus.
Tisdag 24 februari 2015 anordnade vi ett stormöte – en kraftsamling och ett tillfälle för ÖTV:s föreningar, företag och privatpersoner att nätverka. Nätverka dels med varandra, och dels med kommunens näringslivsansvarige tillika chef för medborgarservice Per Jonsson och kommunarkitekt Lisa Björk samt med en annan lokal utvecklingsgrupp – nämligen prisbelönade Idé och utvecklingsgruppen Karlholm-Västland (IoU). Per-Arne ”Julle” Juhlin (företagare) och Leif Bäckström (ordförande i Tierps företagare) kommer hela vägen från Karlholm för att berätta om deras arbete där. Vi ses i TE:s lokaler på Stationsvägen 6 i Örbyhus.
Sammanfattning
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=hNtLLo2qA-0&w=420&h=315]
Per-Arne ”Julle” Juhlin berättade om hur Idé och utvecklingsgruppen fick en ny inriktning efter att Karlit lades ned år 2012. Man fick ta tag i sin egen utveckling, och satsade på att engagera fler av de som bor och verkar på orten. Tillsammans med kommunen skickade de in en ansökan till Leader Nedre Dalälven och fick beviljat stöd till Projekt Vändpunkten – som går ut på att vända Karlholm från en industriort till turistort. Leif Bäckström (ordf. Tierps företagare) anställdes som projektledare, och han berättade mer om Vändpunkten. Se Julle och Leifs powerpoint-presentation.
Kommunarkitekt Lisa Björk kunde inte delta på mötet, så Per Jonsson – chef för medborgarservice och näringslivsansvarig – berättade om hur kommunen stöttade IoU med projekt Vändpunkten. Lisa Björk hjälpte bland annat till med att utforma Kvarntorget. Per Jonsson berättade att kommunen inte har något direkt system för hur man ska stötta lokala initiativ, men försöker hjälpa samtliga orter i kommunen så gott det går: till exempel med Sven Sjöbergs torg i Söderforgs och Eriks torg i Örbyhus. Han uppmanar lokala utvecklingsgrupper och andra lokala initiativtagare att kontakta Leader Nedre Dalälven.
Per berättade också om att kommunen satsar på turism- och besöksnäringen.
Sällskapet för Vendel- och vikingatid berättade om deras arbete och vision om att skapa en Vendeltidsby som skulle såväl upplevelser som kunskap om fornnordisk historia till både boende och besökare.
Örbyhus Nattvandring berättade om deras arbete: man kan vara med och vandra hur länge och hur ofta man vill, allt är uppskattat.
______________________
Kvällens fika bestod av Upplandskubb och andra bröd från Ängslyckans Café.