Hej!
Jag heter Isabelle och har varit ordförande i Utveckla Örbyhus Tobo Vendel under 2016. Jag vill dela med mig av sådant som skett under föreningens verksamhetsår.
Förutom styrelsemöten och kvartalsfika (4 tillfällen för politiker och medborgare att mötas) med teman kopplade till våra verksamhetsområden: Infrastruktur och skönhet, Integration samt Natur, kultur och turism har vi organiserat verksamheten utifrån verksamhetsområdena (förutom redan nämnda är även Ung i ÖTV ett område) där engagerade dels kommunicerat på facebook och dels haft fysiska möten. Resumén fortsätter med utgångspunkt i de olika verksamhetsområdena:
Infrastruktur och skönhet
Vi har ett möte med Samhällsbyggnadsenheten på Tierps kommun, och vi har haft vandringsmöte med kommunekologen.
Det har anordnats en visionspromenad i Örbyhus.
Vi har träffat tjänstemän från Trafikverket för att prata om stationsområdet och stationspark i Örbyhus.
Tillsammans med Hyresgästföreningen har vi påbörjat processen med projekt Ängen vid Murklan i Örbyhus.
Kvarnparken anlades och blev snabbt populär. Under hösten hjälpte flera till att skrapa bort gammal färg på några gamla lekställningar. Våren 2017 är det dags för målning.
Integration
Integrationsrådet hade möte i januari och april, och funderade mycket kring förberedelser inför eventuellt asylboende i Tobo. Under året har Integrationsnätverket Tierps kommun regelbundna möten, som varit värdefulla även för ÖTV-området. Om du vill vara med på nätverkets maillista, maila Lars Söderlund.
Tierps kommun anställde under hösten två projektledare för integration samt utlyste medel för integrationsprojekt. Vi har fått projektmedel för hantverksträffar samt ett filmprojekt riktat mot unga tjejer 16-30 år för att lära sig göra film och göra sina röster hörda (sätter igång under 2017).
Under hösten öppnade vi Tillsammanscafé på Örbyhus bibliotek tillsammans med Hyresgästföreningen Örbyhus.
Inför sommaren fick vi medel från Uppsala läns barnavårdsförbund för att skapa Guldkant på tillvaron, vilket vi gjorde genom att samarbeta med Rädda Barnen Tierp och anordna simskola för nyanlända och bjuda på Furuvik.
Natur, kultur och turism
Vi anordnade möte om området mellan Vendelsjön och Tegelsmorasjön för alla intresserade att samlas och hitta gemensamma beröringspunkter och möjliga projekt. Det ledde till samarbete mellan ordföranden i föreningen Tegelsmorasjön respektive Vendelsjön som tog fram ett idéprogram för området samt ansökte och beviljades 50 000 kr i utvecklingscheck från Leader Upplandsbygd för en förstudie om att tillgänliggöra naturområdet mellan Örbyhus station och Tegelsmora.
Ung i ÖTV
Vi fick finansiering från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor till projektet Ung och ingenting? Jag (Isabelle) är anställd projektledare på deltid och har bland annat varit på Örbyhus fritidsgård under hösten, samt anordnat Politikerträff och Tjänstemannaträff på Hälsohuset i Tierp tillsammans med projektledarkollegan Birgitta. Genom projektet har vi också samarbetat med Uppsala Stadsteater som h
Något mer?
Jag har försökt blogga här på sidan, utifrån aktuella händelser. Tierps kommun antog en ny vision som jag skrev om här. Vår utvecklingsplan som siktar mot år 2025 är kopplad till kommunens vision, och kommer revideras löpande. För att lära mig mer om hållbar lokal utveckling deltog jag på Lokalekonomidagarna. (TIPS: Under 2017 anordnar Hela Sverige ska leva Uppsala län lokalekonomidagar i Sigtuna, läs mer här.) Ännu mer om ekonomi lärde jag mig på seminarium med Coompanion om Mikrofonden.
Sist men inte minst prisades vi som årets lokala utvecklingsgrupp 2016 av Hela Sverige ska leva Uppsala län och fick ta emot diplom på deras höstmöte.
Hör av dig!
Jag vill att Utveckla ÖTV ska fortsätta vara en kraft för samverkan. Hör av dig om du vill bli en del av styrelsen och vara med i det arbetet. Eller hör av dig om du har några idéer som du vill bolla, eller om vill engagera dig på något annat sätt. Styrelsen finns här för att underlätta för alla som vill vara med och ötveckla.
/ Isabelle
Comment on “Årsresumé 2016”