18-21 oktober 2017 samlades cirka 250 människor från 40 länder på Europeiska landsbygdsriksdagen (European Rural Parliament, ERP) i Nederländerna, närmare specifikt byn Venhorst med ca 1500 invånare. Syftet med ERP är att låta landsbygdsröster från hela Europa komma till tals och att främja handlingskraft. Jag blev nominerad att åka av Hela Sverige ska leva Uppsala län, där jag är med i styrelsen. Första dagen åkte vi på utfykter i närområdet, andra dagen hölls det workshops på olika teman och tredje dagen var det plenummöte där fortsättningen av ERP diskuterades. Under ERP nätverkar deltagarna och inspireras av varandra. Det var särskilt kul att byns invånare var så engagerade i att arrangera evenemanget.
Mina nyckelord från ERP är: bottom-up, empowerment, dialog, gränsöverskridande samverkan, människan i centrum, lokalekonomi, långsiktighet.
För att beskriva lite mer:
Problem: urban norm och tillväxtnorm / ”If we don’t have a solution for rural areas, we have no solution for the EU.”
Det stora gemensamma draget är att offentlig sektor dragit sig undan landsbygd, och satsat på storstadsområden eftersom de likställs med tillväxtmotorer. Det leder till en massa problem, men för att fokusera på landsbygd leder det framför allt till att lokalsamhällen antingen dör ut eller att invånare tillsammans tar ansvar för sin utveckling. I vissa fall samverkar kommuner, i vissa fall inte. För att kunna närma oss en hållbar utveckling är det just samverkan som behövs, på alla nivåer. Olika sektorer, stad och land, är beroende av och kompletterar varandra. Områden måste kollaborera istället för att konkurrera med varandra.
Lokalekonomi och mening / ”If you transcend your self-interest you serve community.”
Istället för att betrakta tillväxt och urbanisering som en naturlag kan vi börja med att fundera kring mening. Om vi går utöver vårt egetintresse så bidrar vi till vårt lokalsamhälle och skapar mening. Genom att sätta varandras välmående i centrum skapar vi en meningsfull och lokal ekonomi tillsammans. På landsbygden finns särskilt stor potential för detta, eftersom det ofta finns en stark känsla av gemenskap och goda möjligheter att producera mat, energi mm. Att driva kooperativ är en passande praktisk form, som handlar om att skapa social nytta genom företagande tillsammans. I Nederländerna finns det en stark tradition av kooperation. Jag deltog på en workshop där en by berättade att de startat ett kooperativ tillsammans för att kunna bedriva olika verksamheter (allt ifrån fotbollsklubb till äldreboende), istället för att ha många olika föreningar som folk till slut inte orkar driva. Borgmästaren/kommunalrådet i Venhorst/Boekel berättade att kommunen för några år sedan enbart hade råd att förvalta två lekplatser – och byn som skulle bli av med sin tog sonika över ansvaret då. (Han var vänlig nog att dela med sig av den här texten om hur kommunen ser på sin roll.)
Fördjupad demokrati / ”Don’t forget, it’s on the local level that real democracy begins.”
Nederländerna har beslutat att införa två ”community rights” (lokalsamhällsrättigheter) – rätten att utmana och rätten att lägga anbud, som båda kretsar kring att lokalsamhällen lättare ska kunna ta över samhällsbyggnader- och tjänster som offentlig sektor tidigare ansvarat för. Den deltagande demokratin växer, eftersom det är ett alternativ till den representativa demokratin som inte fattat tillräckligt långsiktiga och hållbara beslut. Utvecklingen vi ser på många landsbygder är att invånarna just agerar snabbare än politikerna: man organiserar tillsammans sig för att lösa globala problem. För att främja detta är nästa punkt viktig:
Offentlig sektor som möjliggörare / “The municipality should be the facilitator.”
Offentlig sektor [kommuner, regioner, tex] borde, istället för att dra sig tillbaka, ge mer utrymme till medborgare och ha rollen som möjliggörare. Offentlig sektor måste underlätta för delaktighet och lokalt ledd utveckling. I Nederländerna har det under de senaste åren pågått förändringar i den här riktningen, med mer decentralisering till regioner och kommuner samt beslut för en mer deltagande demokrati där offentlig sektor måste anpassa sig utifrån vad lokalsamhällena vill, vilket innebär att medborgarna återfår ansvar för sitt eget och sitt gemensamma. Jag besökte Someren-Heide, och där fanns till exempel ”village supporters”, som arbetar på kommunen och agerar bollplank/lots för lokalsamhällen och hjälper till utifrån behov underifrån. Borgmästaren i Venhorst/Boekel berättade att kommunen började processen att gå från top-down till bottom-up för cirka 15 år sedan. Förändringar tar tid!
Annat att förmedla: ERP enades om att verka för att det i nästa Leader-period finns en gemensam fond för lokalt ledd utveckling finansierad av de olika europeiska strukturfonderna (”The administration of Leader isnt working, it is way too bureacratic.” – det är kanske en tröst för alla som haft erfarenhet av Leader-ansökningar.) Överlag ska ERP verka för att påverka så att EU beslut främjar just stärkt lokalt ledd utveckling. ERP är en del av processen att förändra EU och Europa (“We cannot do this alone from Brussels, we need you.”) Mer om huvudbudskapen från ERP finns i Venhorstdeklarationen som antogs, den och annan dokumentation kommer finnas på hemsidan.
/ Isabelle, ordförande Utveckla Örbyhus Tobo Vendel #ötveckla