Sammanfattning nedan!
Kvartalsfika 4 år 2018
25 deltagare varav politiker:
Sara Sjödal och Lotta Carlberg (C)
Ann-Kristin Ringefors (KS)
Ann-Cathrin . Larsson (L)
Rose-Marie Nejdling (MP)
Alexander Karlsson (V)
Hur kan vi fördjupa demokratin i Tierps kommun?
Något som direkt dykte upp var att medborgare vill att saker och ting ska fungera – snöröjning osv. Medborgarservice är vägen in till kommunen för att felanmäla och skicka in synpunkter. Flera personer vill dock inte ens göra det, för att de upplever att ingenting görs ändå. ”Men om ingen berättar så kan inte kommunen veta” var en respons på det. En person boende i Tobo berättade att man där tar saker och ting i egna händer, eftersom man upplever att tex Tierpsbyggen inte gör det.
Men vad händer om medborgare börjar ta över sysslor av olika slag? Kommer kommunen till slut att backa från sitt ansvar och ”lämpa över det på medborgarna”? Vad är egentligen ansvaret som ska ligga på kommunen och dess verksamheter, och vad gör det inte? Om kommunens resurser inte räcker till, går det att hitta en mellanväg?
Folk vill att saker och ting ska fungera, att saker ska hända och att det finns en jämlikhet i kommunen – det ska inte bara fungera i och satsas på Tierps köping.
Alla är eniga om att det är viktigt att få till en samverkan mellan kommun och lokalsamhälle/ort – på så sätt kan alla resurser tas tillvara på bästa sätt och det är där man bor som man framför allt engagerar sig. Utvecklingsgrupper kan fungera som kanalen mellan kommunen och orten. Då gäller det att faktiskt hitta en struktur så att samverkan fungerar. Att ta upp ogräskullarna vid Örbyhus centrum på möten i 10 år (sant!) och få lovat åtgärder utan att ingenting händer gör att folk tröttnar på att engagera sig i den lokala samhällsutvecklingen och tappar tilltron till kommunen. Som sagt, om kommunen inte har resurser till att ta hand om alla orter på ett jämlikt sätt (och kanske inte heller den lokala kunskapen) så går det kanske att hitta en mellanväg, där lokalsamhället får mandat och resurser till att hantera sin egna lokala utveckling?
Demokratin kan fördjupas hur mycket som helst, och vi behöver fortsätta diskussionen om just hur mycket vi vill
Några svar under kvällen:
- Använd Medborgarnas brevlåda, Medborgarservice och allmänhetens frågestund i början av kommunfullmäktige
- Delaktighet behövs tidigt i beslutsprocesser, så att det inte är för sent att påverka
- Medborgardialoger är ett sätt att samla in synpunkter och skapa delaktighet
- Utvecklingsgrupper är en resurs (viktigt i sin tur att utvecklingsgrupperna speglar sin ort – är förankrad och har en mångfald, inte bara driver några få individers intressen)
- Föreningslivet är grunden för idéer, tankar och demokrati – det behövs föreningsdialog
- Upphandlingar borde prioritera kvalitet, inte billigaste pris
- Kommunhuset skulle kunna vara ”öppnare” för att skapa intresse och nyfikenhet för den lokala politiken
- Kunskap behövs om hur kommunorganisationen fungerar och beslut fattas
- Samtalet är viktigt! Vi behöver forum, samverkansdialoger…
Kvällen avrundades med att politiker om de ville fick svara på den inledande frågan.
Sara Sjödal (C) talade om att det är positivt med beredningar, eftersom alla partier är med så man får till breda och långsiktiga beslut.
Viktoria Söderling (S) menade att alla medborgare behöver se sig som Tierps kommun, att orter inte ska konkurrera mot varandra.
Alexander Karlsson (V) understrykte att det är viktigt att prata om kärnfrågan: Vad är demokrati?
Ann-Kristin Ringefors (KD) lyfte fram ordet medinflytande som hon hört under kvällen.