Med anledning av Tierps kommunfullmäktigemöte 20/9 där frågan om ägande av kommunfastigheter tas upp samt den erfarenhet och kunskap som forskats fram i samband med ”räddandet av Vendelbadet” ställer sig Utveckla ÖTV bakom följande skrivelse (som skickats till samtliga ledamöter):
Att sälja ut kommunens fastigheter till TKAB – ett misskött, kommunalt bolag med otydligt regelverk och som agerar utan någon som helst insyn är en katastrofalt dålig idé, menar arbetsgruppen för Vendelbadet.
Studier från andra kommuner i landet som sålt ut sina fastigheter visar dessutom att det blir extremt dyrt och byråkratiskt svårjobbat för kommuner som sålt sina fastigheter till privata bolag som de sedan hyr av.
– Hade den majoritet som sitter i dag fattat beslutet, så hade man inte gjort så här. Nackdelarna överväger tydligt, det ser vi nu, säger Eric Liljeström, lokalförsörjningschef i Härnösands kommun angående utförsäljningen i en artikel i DN 2021 (se bifogad artikel som pdf).
Att TKAB och deras VD Roger Kjetselberg gör ett dåligt jobb och fattar beslut utifrån undermåliga utredningar när det gäller kommunens fastigheter är välkänt sedan tidigare.
Ändå propsar flera partier på att bolaget ges utökat förtroende.
Ett bra exempel på detta är bolagets märkliga hantering och plötsliga beslut om att lägga ner Vendelbadet i Örbyhus, 2019.
Med hänvisning till en ”ny” utredning av badets skador ville då TKAB lägga ner badet.
Men vid närmare granskning visade det sig dock att ingen oberoende, ny utredning gjorts – överhuvudtaget.
De renoveringskostnader som TKAB tagit fram visade sig också vara helt tagna ur luften.
De slutgiltiga renoveringskostnaderna för Vendelbadet hamnade kring 2-2,5 miljoner
– ganska långt ifrån de 15 miljoner som Kjetselberg tidigare angett.
Detta ledde så småningom till att samhällsbyggnadsförvaltningen gjorde en egen utredning som kom fram till att det var väl värt att rädda det omtyckta badet.
TKAB anmäldes i den här vevan till förvaltningsdomstolen av arbetsgruppen för Vendelbadet och fråntogs driften av badet som i stället övergick till samhällsbyggnadsförvaltningen.
- Vi avråder starkt från att kommunens fastigheter säljs till TKAB utifrån bolagets tidigare misslyckanden samt att det är en ekonomiskt oförsvarlig idé.
- Vi anser att KF ska avvakta med beslutet i den här frågan.
- Om KF, trots vår inrådan, tar beslut frågan propsar vi på att det nuvarande ägardirektivet för TKAB helt skrivs om på ett sätt som möjliggör granskning och total insyn i bolaget.
Arbetsgruppen för Vendelbadet genom
Jenny Sunesson
Ewa Erixon
Urika van Helvoort
Annika Johansson
Se bifogad läsning:
- ”Kritiserade hyresupplägg på frammarsch i kommunerna”/ Artikel i DN 2021
- ”Att äga eller hyra sina verksamhetslokaler” /Utredning gjord av Kommuninvest, 2021
- Isobel Hadley-Kamptz: ”Att sälja samhällsfastigheter gynnar bara köparna – inte kommunerna” /Ledare i DN, 2022
- ”Skolpengen går till hyran när kommuner säljer ut lokalerna” /Debattartikel i AV Arbetsvärlden, 2022.
Jag blir tårögd av lycka. Vad kan jag göra?
Bra!!! Helt vansinnigt att sälja ut kommunala fastigheter till privata bolag, framför allt bolag som TKAB. Deras försök att lägga ner Vendelbadet är ett solklart exempel på att de inte går att lita på.