Hej!
Jag heter Isabelle och har varit ordförande i Utveckla Örbyhus Tobo Vendel under 2015. Jag vill dela med mig av sådant som skett under föreningens första verksamhetsår. Det är en hel del, märkte jag vid tangentbordet – så om du inte är en sträckläsare kan du läsa något avsnitt i taget:
Vi berättar!
I januari träffades en grupp för att bolla idéer kring bygdens kulturarv. Några personer valde att anordna berättarkvällar som en del av kommunens koncept Vi berättar!. Det anordnades flera berättarkvällar om Örbyhus historia: en om idrottshistoria, en om järnvägs- och industrihistoria och en om 1950- och 60-talet. Den sistnämnda lockade fler än 80 deltagare! Två av kvällarna skulle innehållit promenader, men dessa uteblev pga otur med vädret. (Förhoppningsvis blir det favorit i repris i vackert vårväder!) Det finns planer på att i början på nästa år starta en studiecirkel om att lyfta kulturarvet digitalt via riksantikvarieämbetets sida Platsr. Är du intresserad? Kontakta oss.
Kraftsamling med Idé och utvecklingsgruppen Karlholm-Västland (IoU)
I februari gästades vi av prisbelönade Idé och utvecklingsgruppen Karlholm-Västland (IoU) samt kommunens näringslivsansvarige tillika chef för medborgarservice Per Jonsson. De berättade om deras projekt Vändpunkten som finansierats av Leader Nedre Dalälven och kommunen, med ambitionen att vända Karlholm från industriort till turistort. Det var ett tillfälle för ÖTV:s föreningar, företag och privatpersoner att nätverka och inspireras.
Kvartalsfika
Vid fyra tillfällen har medborgare kunnat träffa lokalpolitiker och samtalat om sådant vi tycker är viktigt. Det har handlat om bland annat infrastrukturfrågor, så som belysning, bostäder och fiber, om kommunens vision samt om behovet av en landsbygdsutvecklare eller liknande på kommunen för att stödja lokal utveckling. Här hittas en sammanställning av återkommande frågor kring infrastruktur, som Gata/park svarat på. Läs mer om kvartalsfika här.
Fiber
I oktober anordnades ett stormöte för att informera kring fiber. Kommunens bredbandssamordnare, Lidén data och Vendelfiber medverkade. Kortfattat kan man säga att situationen är att det finns många aktörer som kan och vill lägga fiber i backen. En arbetsgrupp kring fiber har försökt kartlägga intresset bland boende både i och utanför tätorterna Örbyhus och Tobo, för att sedan kunna undersöka vad de olika aktörerna kan erbjuda och ställa krav. Detta för att få till ett helhetsgrepp om fiberutbyggnaden och slippa en situation där ett företag gräver upp en gata för några kunder och några månader senare gräver ett annat företag upp samma gata för några andra kunder. Flera företag har redan lämnat anmälningslappar till hushåll, och ställer krav på snabba beslut. Det är svårt att ideellt hitta resurser för att få till en samordnad fiberutbyggnad i hela bygden. Vi saknar definitivt en kommunal bredbandsstrategi och tjänstemannastöd för långsiktighet och helhetsperspektiv vad gäller fiber.
Vill du engagera dig kring fiber? Kontakta oss.
Utveckla ÖTV som remissinstans
Ett av Utveckla ÖTV:s syften är att fungera som remissinstans i frågor som rör bygden. Glädjande har vi redan under första verksamhetsåret flera exempel på det.
Kvarnparken Örbyhus
Gata/park, Tierps kommun, kontaktade Utveckla ÖTV under våren 2015 och meddelade att det ska anläggas en ny lekplats i Örbyhus, efter att kommunen inventerat samtliga lekplatser och konstaterat att de flesta äldre lekplatserna är farliga och måste nedmonteras. Invånare fick dela med sig av idéer och synpunkter på ett inspirationsmöte i maj, och tanken var att ideella sedan skulle få hjälpa till med byggandet – men det ändrades till att Gata/park genomför alltihop. Genomförandet påbörjades under hösten och allt kommer vara helt klart till våren 2016 – då blir det invigning. Den nya lekplatsen ligger vid Kvarnbacken och höjer området vid den populära pulkabacken (som rustas med timer-belysning) till en park för lek och rekreation.
Stationsområdet Örbyhus
Vi har samlat in medborgares synpunkter kring stationsområdet i form av ett uppstartsmöte, en visionspromenad och en webbenkät (som fortfarande är öppen). Vi blev inbjudna att vara med i kommunens referensgrupp för stationsområdet i Örbyhus. Kommunen inväntar besked om finansiering för att kunna utveckla stationsområdet samt stråket mellan stationen och centrum.
Korsningen 292/Slottsvägen
Utveckla ÖTV har kontaktat Trafikverket och tryckt på för att öka säkerheten i korsningen 292/Slottsvägen, vid Örbyhusmacken. Trafikverket meddelade att de under hösten 2015 skulle påbörja en åtgärdsvalsstudie, för att identifiera brister och behov samt föreslå åtgärder.
Gamla tennisbanorna i Örbyhus centrum
Utveckla ÖTV har anordnat en informationsträff där Kultur och fritid, Tierps kommun, informerade om sina planer att göra om de gamla tennisbanorna i centrum. Vi hade önskat en medborgardialog om detta i ett tidigare stadium, eftersom vi är måna om ett helhetsgrepp kring centrum. Vi hoppas och tror att diverse framtida åtgärder i bygden kan ske i dialog med Utveckla ÖTV.
Nyanlända och integration
Under hösten har vår bygd fått ett tillskott av ungefär 200 personer. Tack vare ett starkt engagemang har kläder och föremål samlats in, människor hälsar regelbundet på på söndagar, svenskundervisning har pågått under hösten och läromedel har skänkts av Wikners förlag i Persbylånga. Ideella har organiserat fadderverksamhet som kom igång innan jul. Dessa människor kommer vänta en lång tid på asylsvar, och det finns stora möjligheter för bygdens föreningar att bjuda in och bidra till meningsfulla aktiviteter. Utveckla ÖTV håller i ett sorts integrationsråd (länk till facebookgrupp), där föreningar och alla som är intresserade kan mötas för att bolla idéer kring integration i ÖTV.
Under hösten har också för hela kommunen startats Nätverket för integration – för föreningar, organisationer, församlingar, företag mm. Nästa möte med nätverket blir onsdag 27 jan kl 19-21 på Borgenkyrkan (OBS, hade skrivit Nathanelgården tidigare) i Tierp.
Natur, kultur och turism
Under hösten anordnades ett möte kring Tegelsmorasjön, Vendelsjön och årummet däremellan. Vi konstaterade att det vore bra att kartlägga brett kring hela bygden, för att få ett helhetsgrepp innan eller samtidigt som vi sätter igång med olika projekt. Hjälp till med att kartlägga bygdens natur- och kulturvärden här.
Utvecklingsplan 2025
Vi har under hösten anordnat öppna workshops där deltagarna fått drömma om bygden år 2025, och haft uppföljningsmöten där vi försökt konkretisera hur vi ska göra verklighet av detta. Vi har också delat ut en enkät i åk 7-9 och har en webbenkät öppen till sista december. Allt detta blir underlag för utvecklingsplanen som siktar mot 2025, vilket i sin tur blir inspiration för vår årliga verksamhetsplan. Utvecklingsplanen blir ett levande dokument som kan byggas på med fler idéer och synpunkter. Utvecklingsplanen kommer presenteras på årsmötet i februari.
TACK för ditt engagemang år 2015
Det här är ett axplock (dvs det finns mer!) av vad som hänt i föreningen Utveckla ÖTV – det har hänt mycket, mycket mer i vår bygd i form av alla andra fantastiska föreningars verksamheter. Värdefulla möten och meningsfulla aktiviteter har skett tack vare idrottsföreningarna, hembygdsföreningarna, bygdegård, Folkets hus, föreningar som har hand om sjöar och vattendrag, med flera. Tack du som engagerar dig. Mer om föreningarnas verksamheter kommer gå att läsa i deras verksamhetsberättelser som skrivs till vårens årsmöten. Apropå årsmöte:
Årsmöte 2016
Utveckla ÖTV:s årsmöte hålls onsdag 3 februari klockan 19. Plats meddelas närmare. Styrelse ska väljas och verksamhetsplan för 2016 ska klubbas. Är du intresserad av att vara med i styrelsen och fortsätta driva Utveckla ÖTV? Kontakta oss! Varmt välkommen på årsmötet.