[vimeo 153475897 w=500 h=281]
Vision för Tierps kommun
- Tierps kommun är en grön och harmonisk oas för hela livet.
- Här förenas landsbygdens lugn med närheten till storstadens puls. [obs, landsbygden har också puls… min anm.]
- Vi använder kraften ur vår historia och med engagemang och företagsamhet går vi gemensamt tryggt in i framtiden.
Hela visionen kan läsas här. Visionen ska vara underlag för kommunen styrdokument – i kommande mål, verksamhetsplaner, strategier och handlingsplaner med strategiska utvecklingsområden kopplade till respektive arena i visionen. Visionen har klubbats igenom i kommunfullmäktige och tagits fram genom breda dialogkaféer, fokusgruppsdialoger och enkäter.
Den här texten syftar till att konkretisera kommunens vision – vad betyder visionen i praktiken? För att kunna göra det behövs omvärldsbevakning som trattar ner till den lokala nivån, platsen där vi bor och verkar.
Vad är hållbar omställning?
I visionen tar Tierps kommun ställning för att vara en föregångare i omställningen till ett hållbart samhälle, alltså ett samhälle som är socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbart. Men vad betyder det? I princip att vända dagens situation där mänskliga aktiviteter överskrider planetens hållbara gränser – av nio planetära gränser överskrids fyra. Planetära gränser är utgångspunkt i styrdokument på global nivå i FN som sipprar ned till EU, till Sverige, till våra län och kommuner. I Uppsala läns nya regionala utvecklingsstrategi kommer det tydligt framgå att miljön sätter ramarna.
Människan är den som måste göra själva vändningen – hållbar omställning sker inte av sig själv. Människan är den varelse som mest påverkar miljön, och utan människan skulle det inte finnas någon ekonomiskt system. Hållbarhet kräver att miljön sätter ramarna för samhällsutvecklingen, och att ekonomi inte är ett mål utan ett medel – tillväxthetsen håller alltså inte, utan vi måste tänka mer kretslopp och cirkulär ekonomi. Människan är den sociala varelse som formar samhällsutvecklingen och som möter konsekvenserna av densamma. Social hållbarhet handlar i hög grad om demokrati – om att vara delaktig i samhällsutvecklingen.
Två statliga utredningar har presenterats nyligen som handlar om just detta – Demokratiutredningen och Utredningen om ett stärkt civilsamhälle. Demokratiutredningen innehåller förslag till åtgärder för att öka och bredda engagemanget inom den representativa demokratin och att stärka individens möjligheter till delaktighet i och inflytande över det politiska beslutsfattandet mellan de allmänna valen. Utredningen om ett stärkt civilsamhälle undersöker möjligheterna att på olika sätt underlätta för det civila samhällets organisationer att bedriva sin verksamhet, att utvecklas och att därigenom bidra till demokrati, välfärd, folkhälsa, gemenskap och social sammanhållning.
Påverka tidigt i beslutsprocesser
Vi om bor och verkar i en kommun ska ges möjligheter att lämna synpunkter tidigt i beslutsprocessen, dels för ökat inflytande och deltagande, dels för att höja kvaliteten på de politiska besluten. Kommunfullmäktige måste alltså inhämta folkets åsikter i god tid innan politiska besluten fattas och folket behöver vara delaktiga i hela processen från början. Här ligger vi i framkant i ÖTV med våra kvartalsfika där politiker och medborgare möts regelbundet – där vi som bor och verkar i vår bygd kan ta upp sådant som vi tycker är viktigt och politiker kan ta upp sådant som är på gång i kommunens beslutsprocesser.
Utvecklingsplan 2025 är den utvecklingsplan för ÖTV som tagits fram på öppna workshops under hösten 2015 och som kommer fortsätta arbetas med kontinuerligt. Den kommer att ställas ut på platser runtom i bygden under sommaren för fler synpunkter. Med den får vi en grund – det här vill vi som bor och verkar i vår bygd. Det underlättar för oss själva när vi ska förverkliga idéerna, och det underlättar i dialog med kommunen.
Mötesplatser
Mötesplatser är en annan sak som är nödvändig för demokrati – det behövs arenor och forum för spontana möten mellan olika grupper av medborgare. Kommunerna bör därför verka för att olika mötesplatser för demokratiska samtal görs tillgängliga, till exempel kan det skapas tillgång till möteslokaler genom att öppna upp skolans lokaler för föreningsaktiviteter efter skoltid. Det att läsa i demokratiutredningen. Kommunerna bör stödja civilsamhällets verksamhet genom att beakta civilsamhällets lokalbehov i arbetet med samhällsplanering, säger utredningen för stärkt civilsamhälle. I Vendel och Tobo finns möteslokaler i form av Folkets Hus och hembygdsgårdar – som drivs tack vare ideellt engagerade i sina respektive föreningar. I Örbyhus saknas tillgång till en motsvarande möteslokal – vilket vi hoppas kunna söka Leaderbidrag för i samarbete med kommunen.
Civilsamhällets roll
Civilsamhället (föreningar, församlingar, organisationer mm) har en viktig roll när det kommer till att stärka kunskapen om demokratin och att stimulera den demokratiska delaktigheten. Genom att organisera sig tillsammans med andra kan enskilda stärka sina möjligheter att komma till tals och påverka. Civilsamhället är inte bara en viktig demokratiskola, utan leder i hög grad till värde och mening hos människan. Alla ideellt engagerade i idrottsföreningar, hembygdsföreningar osv – de både får och ger mening till sig själva och andra.
Idag satsar Tierps kommun på näringslivet med väl inarbetade kontaktvägar mellan kommunledning och företagare, samtidigt som det saknas ett likvärdigt stöd till civilsamhället. Att näringslivet har ett gediget stöd är positivt, många är egenföretagare och andelen kommer förmodligen fortsatt öka. Med riktat stöd skulle kanske fler välja att bli lokala matproducenter – vilket behövs. Att civilsamhället inte har ett likvärdigt stöd som näringslivet är negativt, och riskerar demokratisk undergrävning. Vad händer med förtroendet och engagemanget när medborgare fått vara med och skapa en vision där omställning till ett hållbart samhälle är kärnan och sedan inte får vara delaktiga i samhällsutvecklingen? Näringslivet har i visionen ett eget strategiskt utvecklingsområde – bland annat ska hela kommunorganisationen skapa ett vinnande företagsklimat. Det skulle behövas ett strategiskt utvecklingsområde om att skapa ett vinnande klimat för civilsamhället. Civilsamhället nämns inte i visionen, men det står att kommunen aktivt ska arbeta med omvärldsbevakning och samverkan för att hitta nya lösningar på lokala utmaningar.
Lokala utvecklingsgrupper i samverkan med kommunen = hållbar omställning
Platsen där vi bor och verkar är viktig – det är vi människor finns, vi som behöver fördjupad demokrati och stärkt civilsamhälle, vi som behöver mötesplatser och möjlighet att tidigt kunna påverka beslutsprocesser. Lokal utveckling och hållbarhetsarbete är ömsesidigt kompletterande, förstärkande och beroende, visar erfarenheter från omställningsverksamhet i Örebro län. De insatser som krävs för att uppnå hållbarhet – t ex förankring i platsen, samverkan och nätverkande eller lokal produktion av livsmedel – är centrala för den lokala utvecklingen. Lokal utveckling och hållbarhet går alltså hand i hand.
Lokala utvecklingsgrupper som Utveckla ÖTV arbetar med sin bygds framtid och utveckling ur ett helhetsperspektiv, har ett demokratiskt arbetssätt och ett öppet medlemskap för alla som bor inom det geografiska område gruppen har som arbetsområde samt är politiskt och religiöst obunden. En lokal utvecklingsgrupp samlar både det lokala civilsamhället och näringslivet. Genom att stödja de utvecklingsgrupper som finns och stödja bildandet av nya finns goda möjligheter för Tierps kommun att skapa innovativa samverkansformer och främja demokrati, delaktighet och inflytande. Om viljan finns kan Tierps kommun följa Örebro kommuns exempel och gå i bräschen i länet genom att skapa ett länsnätverk för att samverka för hållbar omställning – där skulle bland annat Hela Sverige ska leva Uppsala län ingå, som samlar alla lokala utvecklingsgrupper.
Från vision till verklighet
Den här texten syftar till att konkretisera kommunens vision – vad betyder visionen i praktiken? Visionen säger att det ska vara lätt för invånare att engagera sig och delta i den lokala samhällsutvecklingen, att alla behöver hjälpas åt. En kommun som satsar på att underlätta för invånare att delta i den lokala samhällsutvecklingen behöver inte satsa massa pengar på att visa sig attraktiv för andra. Massor av människor vill redan flytta till Tierps kommun tack vare goda kommunikationer mot Stockholm, Uppsala och Gävle. Om det finns stöd till lokal utveckling kommer hela kommunen att leva, och då kommer goda kommunikationer vara en bonus – människor kommer i första hand vilja flytta hit för att det är en plats att trivas och utvecklas på. För att kommunen är en föregångare i omställningen till ett hållbart samhälle. För att kommunen inte bara har en vision, utan faktiskt skapar möjligheter att förverkliga den.
8 förslag till Tierps kommun för att gå från vision till verklighet:
- Ta social hållbarhet på allvar – ta demokrati, delaktighet och inflytande på allvar.
- Fördjupa medborgardialogen genom att låta medborgare få vara delaktiga tidigt i beslutsprocesser.
- Anordna en Demokratidag för unga, för att öka ungas delaktighet och inflytande över kommunens utveckling.
- Stärk och formalisera kontakterna med de lokala utvecklingsgrupper som finns i kommunen, stöd dem samt stöd bildandet av nya lokala utvecklingsgrupper i delar av kommunen där sådana saknas.
- Anordna civilsamhällesfrukostar, där aktörer från civilsamhället kan träffas och får information om aktuella frågor och händelser i kommunen som kan påverka civilsamhället.
- Skapa en ”väg in” för civilsamhället, för att ge stöd från första kontakt, det kan till exempel handla om hjälp med bidrag, projektansökningar mm.
- Ta initiativ till en överenskommelse som inbegriper både civilsamhälle och näringsliv – det skulle vara en sorts leapfrogging, eftersom kommuner och regioner som redan har överenskommelser med civilsamhället talar om detta som nästa steg.
- Inrätta tjänsten demokratistrateg, som kan ha ansvar för uppgifterna ovan. Tillsammans med miljöstrategen och kommunikationsstrategen skulle dessa kunna utgöra en strategisk enhet för hållbar omställning på central ledningsnivå som arbetar tillsammans med ledningsgruppen gentemot visionen. Kommunen tar ställning för att vara en föregångare i omställningen till ett hållbart samhälle, vilket måste vara utgångspunkten för all verksamhet (annars borde inte ställningen tagits). Demokratistrategen skulle kunna ha en central roll i att främja kontinuerlig dialog och bred samverkan med olika sektorer, nivåer och aktörer. Det kan handla om att stödja organisationen i att fördjupa demokrati och delaktighet genom arbete med strategisk planering, medborgardialog, information, samordning, sakkunskap, omvärldsbevakning, uppföljning och utvärdering.
Förslag till medborgare:
- Engagera dig! Välj valfri förening och engagera dig. Bli medlem i Utveckla ÖTV och delta när vi anordnar kvartalsfika där politiker och medborgare möts.
/ Isabelle, ordförande Utveckla Örbyhus Tobo Vendel