I år var jag på min första Landsbygdsriksdag, där landsbygdsaktivister, politiker och tjänstemän under ett par dagar för att driva landsbygdsfrågorna framåt och sätta landsbygdsutveckling högt upp på den politiska agendan.
Jag åkte dit med Hela Sverige ska leva Uppsala län, där jag är med i styrelsen.
Jag anordnade med #ungapålandsbygden en workshop om hur vi får en bra konferens (att respekta varandra är ofta lättare sagt än gjort).
Jag var i grund och botten där för att jag engagerar mig i Örbyhus med omnejd – utan det hade jag varken varit med i #ungapålandsbygden eller länsbygderådet.
Det är utvecklingsgrupper som Utveckla ÖTV som riksorganisationen Hela Sverige ska leva består av. Ungefär 5000 lokala utvecklingsgrupper för att vara mer exakt. Alla fungerar på olika sätt, eftersom alla platser är olika, med olika personer som engagerar sig, med politiker och tjänstemän som har olika kompetenser och som stödjer lokal utveckling i olika grad.
Olikheter är vad vi bygger vårt samhälle på – om naturen var likadan överallt skulle vi inte överleva, och om om alla människor tyckte likadant i alla frågor skulle vi inte utvecklas. Men vi ska bygga vårt samhälle genom att sträva efter jämlikhet – sträva efter att det ska finnas jämlika förutsättningar att leva och utvecklas. Bredbandsutbyggnad, bostadsbyggande, energiproduktion, matproduktion, besöksnäring – dessa och många andra frågor drivs kontinuerligt genom Hela Sverige ska leva.
Demokrati är vårt fundament. Jag menar att det på olika nivåer (förening, kommun, landsting, nationell, EU…) behövs fördjupad demokrati – de som berörs av ett beslut måste tidigt få vara med i processerna. Jag måste som ordförande i Utveckla ÖTV reflektera över: Hur kan vi bli mer demokratiska? Vilka är det som har inflytande, och vilket sorts inflytande? Hur kan vi bli mer transparenta? Hur kan vi få fler engagerade? Den sista frågan är en viktig kärnfråga – eftersom demokrati inte är någonting alls om inte människor engagerar sig. Alla kan inte vara med i styrelse, alla kan inte komma på möten på kvällstid, alla kan inte komma dagtid, alla har inte facebook… Det krävs olika former och verktyg. Om du har förslag på hur vi kan fördjupa demokratin och underlätta engagemanget – hör gärna av dig!
Engagemang är i hög grad kopplat till plats. ÖTV har ett rikt föreningsliv, fullt av människor som är med och ötveckla (ni är grymma)! Utveckla ÖTV är en paraplyorganisation för att underlätta engagemang, och vi har från och med i år fyra verksamhetsområden för att lättare kanalisera frågor. Infrastruktur och skönhet är ett av dem och 21 september är det kvartalsfika (politiker och medborgare möts) med det som tema, på Gamla Folkan i Tobo. Kom – ditt engagemang spelar roll!
/ Isabelle, ordförande Utveckla Örbyhus Tobo Vendel