Första helgen i februari spenderade jag i Riddarhyttan i Västmanland, närmare bestämt på Teatermaskinen vid Källfallet. Teatermaskinen är ett kooperativ av frilansande scenkonstnärer, som funnits sedan 1990-talet. Där råder görokrati – de som driver bestämmer vad som ska hända och tar ansvar för genomförandet. Det pågår ungefär 20-30 projekt per år. Teatermaskinens kärna är utforskandet av den lokala historien, med reflektion om ursprung och riktning framåt, för gemenskap och delaktighet. Teatermaskinen är en del av ett internationellt landskap för scenkonst, med många utbyten inom Europa och världen. Varje sommar anordnas Motståndsfestivalen, där samtiden utforskas genom kultur. Fram till år 2004 fanns verksamheten i Riddarhyttans Folkets hus, men det var svårt att kombinera kooperativets långsiktiga planer med folketshusföreningens föränderlighet och ettåriga perspektiv. De behövde en plats för att kunna genomföra sina visioner. På en resa i Milano stötte de på en arkitekt som skulle komma att rita den byggnad som blev Teatermaskinen – med flexibla och multifunktionella rum som kan rymma olika ändamål (inklusive den inbyggda gamla skolan från 1910). De sökte finansiering från olika källor. Över 100 personer jobbade ideellt. Lokala företag anlitades och ställde upp i vått och torrt. År 2012 stod det ”klart” – inom citationstecken för att det egentligen blir det aldrig klart: Teatermaskinen formas som sagt av de som vill driva det hela vidare. I dagsläget finns idéer om ett folkbibliotek, restaurangkök, konstnärsstudios mm.
#ungapålandsbygden hade sin nätverksträff på Teatermaskinen – och det var inte bara platsen som var inspirerande, utan alla deltagare. Runtom i hela landet finns och händer massa saker. Fantastiska projekt av olika slag, som drivs av personer som är engagerade i platsen de lever på. Tyvärr verkar det på många håll finnas hinder i form av strukturer bland både politiker och tjänstemän som gör att engagemang inte tas tillvara på. Den politiska viljan måste finnas för att förändra och förbättra. Engagemang borde stödjas och uppmuntras: genom att ha en god, kontinuerlig dialog och komma överens om hur samverkan ska se ut mellan kommun och lokala utvecklingsgrupper kan engagemang frodas, människor trivas och utvecklas – vilket i sin tur leder till bieffekter som attraktiva platser dit fler människor vill flytta, leva och verka.
För att kunna ta vara på engagemang måste våra folkvalda först [vilja] acceptera att demokrati inte bara innebär att människor med rösträtt går till valurnan vart fjärde år – demokrati handlar om att få vara delaktig i samhällsutvecklingen, och det gäller alla individer oavsett parametrar som till exempel ålder. Nästan hälften av andelen unga 16-25 år i Sverige är intresserade av att påverka frågor som rör deras kommun – men bara 17 procent upplever att de har möjligheter att föra fram idéer till beslutsfattare i kommunen. (Det här stämmer överens med den mindre enkätundersökning vi gjorde på Örbyhus skola hösten 2014, där endast ett fåtal i årskurs 7-9 uppgav att de kände att de kunde påverka kultur- och fritidsutbudet, samtidigt som många uppgav att de skulle vilja förändra mycket i Örbyhus.) Den här tendensen gäller alla individer oavsett ålder – vi vill rimligtvis kunna påverka frågor som rör oss, vilket kräver fördjupad demokrati, vilket förmodligen en del politiker upplever som obehagligt. Jag tror att det behövs vägar som inte är byråkratiskt nedtyngda och ineffektiva, men som ändå är formella. Politiker och tjänstemän på kommuner kan göra stor skillnad i människors liv genom att dels ha en god kommunikation kring hur redan befintliga påverkansmöjligheter ser ut, och dels genom att skapa överenskommelser och goda samverkansformer med lokala utvecklingsgrupper.
Jag är övertygad om att Utveckla ÖTV kan underlätta för engagemang och delaktighet i samhällsutvecklingen, för människor i alla åldrar. Det ska bli spännande att se vad som kommer hända 2016. Konceptet kvartalsfika uppskattades förra året och rullar på – 29 februari anordnas årets första kvartalsfika med tema infrastruktur. Årets första styrelsemöte är planerat till 2 mars, och styrelsemötena är öppna för alla.
Jag hoppas vi ses och hörs.
/endrant
Isabelle, ordförande Utveckla Örbyhus Tobo Vendel