Idag, 18:e september, hade Hela Sverige ska leva Uppsala län styrelsemöte i Tobo. Ordföranden för Folkets Hus, Tage, berättade om föreningen som funnits sedan 1941. Mellan år 1944-1975 med lokal i Gamla Folkets Hus på Tierpsvägen (med stöd från företaget Monark) och sedan 1985 i tidigare brukskontoret på Masugnsvägen (med stöd från Tierps kommun).
Tage berättade inte bara om föreningen, utan om Tobo i stort och om ortens historia. Om hur 400 personer arbetade på Monarks när det var som störst, om hur den första TV-apparaten gjordes 19:e september år 1956 – alltså för 60 år sedan – (och levererades till Dannemora värdshus), och om hur mycket svårare det blev att få folk att engagera sig när teven flyttade in i hemmen…
Vem vill egentligen spendera timmar på att prata med knallar, bygga scen, baka kakor, ordna med matförsäljning, hålla koll på budget, ordna med det ena och det andra och allt annat som görs i en förening? De som anordnar Tobo julmarknad vill det – de roddar en dag med ungefär 80 försäljare och 2000 besökare. De som anordnar midsommarfirandet i parken brevid Folkets Hus vill det – och flera hundra personer firar tack vare det en högtid tillsammans. Ett populärt evenemang som ligger på is i väntan på att några vill ta tag i det igen är sommaraktion – och där tipsade Per i Länsbygderådet om att de i Ramhälls bygdegårds- och hembygdsförening i samma situation beslutade att köpa in tjänsten av en aktionsbyrå. På så sätt slipper föreningen åka runt och hämta möbler och sköter istället enbart matserveringen för att orka med.
”Det är tungt arbete, men det är roligt att se vad vi kan göra tillsammans.” Så sammanfattade Tage varför han engagerar sig, och förmodligen känner många likadant. Tage berättade också om att mycket har förändrats i Tobo sedan bruk och industri lades ned – skola, affär, post och mack försvann, till exempel. Men inte föreningslivet – det finns kvar så länge människor vill ha det kvar.
Hur kan vi få fler att vilja och orka engagera sig? Vi kan nätverka och utbyta idéer, vi kan bjuda in nya människor till våra styrelser och vi kan vara öppna för nya perspektiv. Vi behöver också skapa samverkansstrukturer mellan civilsamhälle, näringsliv och offentlig sektor som håller i sig länge. Föreningar som är beroende av ideellt arbete har annars svårt att göra långsiktiga verksamhetsplaner och risken är att människor lessnar om det är för krångligt att fylla i ansökningar, om bidrag är för låga i förhållande till insatsen det tar att ansöka eller om det tar för lång tid att få beslut, till exempel. Människor som bryr sig om sin plats vill göra skillnad, och förutsättningarna för det kan förbättras. Jag spekulerar så, hur spekulerar du?
Ett tillfälle att mötas och samtala är nästa kvartalsfika på Gamla Folkan onsdag 21/9 klockan 19, där medborgare och politiker möts. Tema är infrastruktur och skönhet, som är centralt i Utvecklingsplanen 2025 för ÖTV.
/ Isabelle, ordförande Utveckla Örbyhus Tobo Vendel (och styrelseledamöter Hela Sverige ska leva Uppsala län)