Aktuella frågor som Tierps kommuns samhällsbyggnadsenhet svarat på:
1. Snitslad bana. Vi har fått in en idé från en lärare på skolan om att göra en snitslad kulturbana. Vad behövs (tillstånd osv)?
Svar:
Väldigt intressant och roligt projekt som vi på Samhällsbyggnad (SHB) ställer oss positiva till, dock det krävs lite mer från er än det vi hittills har fått för att kunna bedöma projektet, förutsatt att det är på kommunens mark (g/c-vägar, parker, skogspartier) ni vill ha denna bana.
a. Vi behöver veta sträckning; vart ska banan gå, vilka platser m.m. ska innehålla gr-koderna? Här måste man tänka på att inte lura ut folk på farliga platser, så som oupplysta korsningar eller mörka, snåriga platser samt vilka markägarna är.
b. Hur ska banan markeras ut? Karta på internet, info-skyltar, små skyltar för varje gr-kod, m.m.? Det är inte tillåtet att göra markeringar på träden, så som målning eller skruva upp markeringar. Band skulle kunna vara ok – men det känns som en väldigt tillfällig lösning, vilket leder till nästa punkt
c. Hur lång livslängd tänker ni att banan ska ha? Är det en tillfällig bana som ska sitta uppe en vecka/ månad eller tänker ni er en permanent bana (båda alternativen kan vara ok för vår del)?
d. Nästa punkt är faktainnehållet, ska något sättas upp på kommunens mark är det väldigt viktigt att det är korrekt fakta från betrodda källor samt att det finns en tanke bakom vad som väljs att visas.
Detta är vad vi initialt kunde komma på att vi behöver veta för att kunna bedöma projektet, vi är positiva och tycker att det är ett bra projekt men när det är på kommunens mark måste vi ställa dessa krav.
Skicka in en projektplan på detta så ska vi kunna behandla den ganska omgående och ge er ett beslut innan sommaren.
2. Har det beslutats om en samhällsbygdnadsfond för utvecklingsprojekt (som utvecklingsgrupper/föreningar kan söka) kommer införas?
Svar:
Budgetberedningen pågår och innan den är klar så kan vi inte säga något mer än att vi har presenterat idén och lagt in den som önskemål för nästa års budget.
3. I söndags hade vi kombinerad trygghetsvandring och visionspromenad i Tobo tillsammans med säkerhetsansvarig på kommunen samt områdespolisen. Får ni in dokumentation därifrån? Utveckla ÖTV:s dokumentation hittas här.
Svar:
Trygghetsvandringen* har vi inte fått någon information om/återkoppling från, har man önskemål om att förändra den yttre offentliga miljön så är det via SHB man måste gå då varken polisen eller vår beredskapssamordnare kan gå in och göra förändringar i den fysiska miljön. Det är bra att ha med dem på en vandring för att få in deras synpunkter men fysiska förändringar ligger under SHB, ett tips till nästa gång ni genomför en vandring är att skicka en inbjudan till SHB för att förankra de idéer ni har. Sådana förändringar måste in i vår budget innan vi ska kunna påbörja något arbete kring dem (förutsatt att det inte är sådant som går under driften).
4. Stationsområdet Örbyhus inklusive Postvägen – finns det nu någon tidsplan för genomförandet? (”i år” var senaste budet, men förhoppningsvis har konsulten som ska ansvara för genomförandet spikat mer)
Svar:
Preliminärt genomförs detta i år, någon närmare tidsplan finns i dagsläget inte ännu.
5. Cykelplanen. Vilka cykelprojekt genomfördes förra året och vad kommer genomföras i år?
Svar:
Cykelprojekt som genomfördes efter att cykelplanen gick igenom i september förra året var:
a. Claes Grills väg, Söderfors
b. Tamms väg, Söderfors
c. G/c över dammen i Karlholm (börjades tidigare och pågår ännu)
Allt som ska göras i år är ännu inte spikade bl. a. pga. markåtkomst, men de som vi är säkra på är:
a. Gamla banvallen Tobo-Örbyhus, upprustning samt utplacering av bänkar och papperskorgar
b. En sträcka längs med Strömsbergsvägen i Tierp som idag saknar cykelväg
c. En sträcka som binder ihop Ersta/Tolfta med Tierp (start hänger på när utredningen från LST är klar)
d. Fortsättning i Söderfors
6. Överlag – är det aktuellt att Samhällsbyggnad (tillägg: aktuellt för hela kommunorganisationen) gör verksamheten mer transparent så att folk får veta vad som pågår och vad som planeras. Tex som Uppsala kommun med deras cykelåtgärdslista
Svar:
Detta är något vi arbetar på och kommer att få till, dock sker det inte över en dag utan det krävs väldigt mycket arbete, både från oss projektledare men även andra enheter, som webb och kommunikation, för att få igång ett bra system. En kan kolla på detaljplaner och områdesbestämmelser på hemsidan, där har plankontoret tillsammans med webb och kommunikation fått till att alla planer som är på gång ligger uppe samt information om hur detaljplaneprocessen går till.
Extra svar från Medborgarservice:
Planerna för att göra frågor och svar mer transparenta ligger vilande. Vi har i för närvarande inte en teknisk lösning som gör det möjligt att hantera detta på ett enkelt sätt. Frågan hör också ihop med alla typer av input från kommuninvånarna, dvs synpunkter, klagomål, förslag och felanmälningar som kommer via hemsidan eller sociala medier. Vi behöver en lösning som kan omfatta allt detta. Det som kallas kommuninvånarnas postlåda är bara de ärenden som redovisas till kommunfullmäktige, dvs i kallelse och protokoll till kommunfullmäktige. Det är nog vilande tills nya kommunallagen träder i kraft, för där kommer med all sannolikhet en modell med medborgarförslag som blir obligatorisk för kommunerna. Vi väntar också på att kommunens arbete med sin nya hemsida blir klart.
___
* Trygghetsvandring är ett koncept i ett medborgarlöfte mellan Polisen och kommunen (där löftet är att bl.a anordna trygghetsvandringar i Tierps och Örbyhus). Nästkommande kommunfullmäktige ska besluta om nytt medborgarlöfte för perioden 2017-19 – det vore ju bra att få in en formulering om att dessa ska anordnas med Samhällsbyggnadsenheten (eftersom mycket lär koppla till fysisk miljö)!
Comment on “Svar på infrastrukturfrågor april 2017”