På dialogtillfället i Örbyhus kring Översiktsplan 2050 dök några frågor från medborgare upp, som vi skickade in till Medborgarservice:
1) Vad är status gällande trygghetsboende som skulle byggas på Uppsalavägen
vid Vendelgården?
2) Vad är status med DP för Örbyhus centrum? Inaktuell info på hemsidan.
3) Vad är status kring dagvattendammen (inom området som DP Örbyhus centrum
gäller)? Vi har tidigare fått information om att en dagvattenutredning
skulle göras och vara klar 2019.
- Statusen kring Uppsalavägen: Vi kan bara svara för arbetet med detaljplanen för det aktuella området. Gällande detaljplan tillåter bebyggelse i två våningar. Syftet med detaljplanen var att möjliggöra för en högre bebyggelse än vad gällande detaljplan tillåter. Genomförandetiden pågår fortfarande för gällande detaljplan. Under genomförandetiden ska sakägare inom planområdet, men även de utanför planområdet som kan anses berörda av detaljplanen, vara garanterade att det inte sker någon förändring. När genomförandetiden pågår är det alltså inte fritt fram att ändra gällande plan utan det krävs en samsyn om att ändringarna är acceptabla. Det har framgått under samråd att ändringen av detaljplanen inte har fullt stöd. Skulle kommunen driva igenom detaljplanen öppnar det upp för överklaganden och arbetet måste göras om, vilket är tidsödande och kostsamt. Kommunen i samråd med exploatören har därför valt att lägga ändringen av detaljplanen på is i väntan på att genomförandetiden ska löpa ut (vilket sker 2022). Det är fortfarande tillåtet att bebygga fastigheterna inom planområdet enligt gällande detaljplan, men det är upp till fastighetsägarna
- Hemsidan kommer uppdateras. Ambitionen är att planförslaget för Örbyhus centrum ska skickas upp för beslut om granskning under hösten. Därefter följer ”granskning” vid vilken ni delges förslaget och har möjlighet att inkomma med synpunkter (samma förfarande som samråd, dock utan möte). Om granskningen löper smidigt och planförslaget inte behöver ändras efter granskning kommer kommunen att anta detaljplanen under våren. Kommer det inte synpunkter som gör att planförslaget måste ändras väsentligt kommer det behövas ännu en granskning, vilket i så fall innebär en förskjutning av tidplanen för antagande. Efter ett antagande i kommunfullmäktige vinner beslutet laga kraft efter tre veckor. Därefter är det fritt fram att bebyggas enligt nya ”gällande detaljplanen”
- Detaljplanen enligt planförslaget möjliggör för dagvattendamm/dammar inom ett området öster om Slottsvägen. Kommunen anser det inte nödvändigt att i nuläget att ta fram en dagvattenutredning. Länsstyrelsen har tidigare (vid samråd kring behovsbedömning) lyft frågan om förorenad mark i anslutning till gamla reningsverket. Eftersom dammarna inte avser infiltration utan endast fördröjning av dagvatten yttrade sig länsstyrelsen vid samråd av planförslaget som positiva till dagvattendammarna och länsstyrelsen ställer inte krav på ytterligare utredning i planprocessen. Dammarna är inte en del av genomförandet av detaljplanen, utan är med för att planen möjliggör för framtida dammar. Dammarna är alltså ett friliggande projekt som kommer hanteras av kommunens naturkontor. Steg ett är dock att se till att planen tillåter det. Det kan tilläggas att det uppdaterade planförslaget inför granskning tillåter gång- och cykelvägar inom samma naturområde. Det är dock inte heller en del av själva genomförandet, men underlättar om åtgärden så småningom ska genomföras.