Lördag 27 maj 2017 var det 35-årsjubileum av Örbyhusdagen och strålande sol. Jag var konferencier några timmar. Jag ville helst inte vara det. Fråga alla andra ni kan komma på i första hand, var min uppmaning när jag fick frågan. Ingen annan ville, så de frågade mig igen. Jag ville helst inte vara det, för jag är egentligen rätt blyg. Förmodligen något sorts mindervärdeskomplex – varför skulle någon lyssna på mig, jag är så dålig på att prata osv. Samtidigt har jag förmodligen också ett drag av storhetsvannsinne – alla borde lyssna på mig, jag gör världen bättre osv. Tack vare engagemang i föreningslivet har jag blivit mer balanserad och modigare. Jag vet att jag inte är dålig på allt, men att jag inte heller gör allt bäst själv. Att vara aktiv i en förening borde betyda (säger borde eftersom alla föreningar inte fungerar så) att du får göra sånt som du tycker är kul, du får chans att lära dig om sånt som du inte visste något om, du samarbetar med andra, och mycket mer – att vara aktiv i en förening borde vara utvecklande både för dig själv och för samhället. Föreningslivet har gjort mycket för mig, och det gör något för alla människor som det når ut till. Örbyhusdagen slog rekord i år med över 4000 besökare.
Jag ställde upp som konferencier för att jag ville ställa upp för föreningen som anordnar Örbyhusdagen, på samma sätt som dessa ställer upp för alla besökare. Synd om allt skulle falla på att det saknas en konferencier. Jag tycker egentligen att de som anordnar borde stå mer i centrum, så jag var glad att det var styrelsen som tog över mikrofonen när jag var klar klockan 13. Nuvarande styrelse tog över 2016, efter att det varit ”nedläggningshot” om ingen ville ta över. Jag var med i styrelsen som anordnade dagen 2015 – den styrelsen tog i sin tur över cirka 2010, när situationen varit densamma – ingen Örbyhusdag om ingen vill ta över. Nya krafter tar över och ger allt de har tills de bränner ut sig och tappar kraften, en vanlig historia i föreningslivet. Det skulle vara mer hållbart om fler engagerade sig, så att nya krafter fylls på hela tiden.
4000 personer eller fler besökte som sagt Örbyhusdagen, och vid ett ögonblick råkade jag höra någon av dessa som sade ”det har gått överstyr det här”. När jag hör sånt tänker jag att oavsett om du tycker något är bra eller dåligt borde du ta steget från att gnälla/tycka/tänka till att faktiskt säga det till de som anordnar [uppdaterat: det finns till och med en enkät!] – så att de kan göra ett ännu bättre arbete nästa år. Det optimala steget – var med i arbetet! Det är omöjligt att göra alla besökare nöjda, men ju fler som är aktiva desto mer kraft att utveckla något. Det är lätt att önska Slottsrally, artisten X, Bondens marknad, eller vad som helst – men det blir inte av om inte någon vill arbeta för det.
Det är samma sak när det gäller vad som helst i samhället: om du till exempel tycker att det ser tråkigt ut längs ån vid Örbyhus station (vanlig synpunkt) – ta steget från att mumla det för dig själv. Här finns två vägar att gå (och du kan gå båda samtidigt): 1. Säg det direkt till politiker och hoppas det prioriteras i kommunbudgeten, och/eller bli aktiv i politiskt parti . 2. Engagera dig i Utveckla ÖTV för att samla ihop fler som tycker likadant så att många tillsammans kan trycka på politiker, och/eller så att vi kan få till ett projekt så att vi kan göra (en del eller hela) arbetet själva!
En viktig grej är att reflektera – vad tycker jag är viktigt i livet? Vill jag sista lördagen i maj nästa år låta barn få uppträda på stora scenen kanske jag borde vara med och arrangera Stjärna för en dag på Örbyhusdagen. Tycker jag att Örbyhusdagen gått överstyr med Stjärna för en dag och allt, och istället vill kunna njuta av en stilla promenad längs ån kanske jag borde engagera mig i projekt Årummet. I det första exemplet finns redan år av erfarenhet, så du kommer inte behöva uppfinna hjulet. I det senare exemplet finns det många aspekter att undersöka (vilka är intressenterna, skapa ett mål tillsammans, kontakta markägare, göra en plan för finansiering, underhåll, mm), så det kommer nog ta längre tid än ett år att nå dit – men ju fler som är aktiva desto mer kraft att utveckla något.
Poängen är att om ingen gör någonting så händer ingenting. Föreningen Utveckla Örbyhus Tobo Vendel förkortar vi ötveckla. Det sammanfattar liksom vad det hela handlar om – att det är vi som bor här som utvecklar platsen. Det är människorna som bor på en plats som gör platsen till det den är.
Du kanske har tänkt på något som du vill ta ett steg längre – kontakta styrelsen i Utveckla ÖTV så hjälper vi till.
/ Isabelle, ordförande
Isabell
Du gör ett fantastiskt jobb även om du inte får kred alla gånger. Fortsätt så.
Tommy